Aktivnosti u vezi sa sistemom 00 (Low) Residue NAJAVA SEMINARA

 0,0 (Low) Residue sistem gajenja je zasnovan na naučnim i stručnim znanjima o zaštiti bilja koji ima za cilj proizvodnju voća sa minimalnim (planiranim) ostatcima (Low) ili potpuno bez ostataka pesticida (00). 

Detaljnije »

PRIMENA U UKRASNOM BILJU -ČETINARIMA I LIŠĆARIMA

Naša preporuka je da se počne priprema biljaka za zimu tretmanima sa đubrivom Siliplant Univerzalni a takođe neposredno pred opadanje lista i ulazak u zimu preporučujemo tretman sa EPIN EKSTRA 

Detaljnije »

PRIPREMA MALINJAKA ZA ZIMU I SNEG

Sada kada je rast maline skoro sasvim stao preporučujemo pripremu lastara za zimu - dva tretmana EPIN EKSTRA (100- 150ml/ha, tj 15 ml/10l vode) i SILIPLANT UNIVERZALNI ( 1,5-2,0 l/ha tj 15 ml/10l vode) na 15 dana -tj. tako da se drugi tretman uradi neposredno pred opadanje lista. O efektima ovog tretmana smo detaljnije već pisali a generalno to je jačanje lastara i povećanje elastičnosti - SILIPLANT UNIVERZALNI i povlaćenje vode i podizanje šečere - priprema biljke za zimu -

Detaljnije »

ZAŠTITITE MLADU VINOVU LOZU OD IZMRZAVANJA

 Nega mladog zasada voća i vinove loze treba da pomogne da biljke ojačaju i"prime se" a mlade biljke koje su preživeleovo leto su slabije i iscrpljene pa postoji opasnost da lakše stradaju od zime - posebno ako ona bude duga i jaka. 

Detaljnije »

BUVAČ U ULJANOJ REPICI

 Uljana repica se nalazi u fazi od nicanja, kotiledona do faze formiranja prvih listova. Najveću opasnost u ovom period predstavlja buvač. Radi se o sitnim insektima dužine 2-3,5 mm, sjajnocrne, tamnoplave ili tamnozelene boje, koji skaču i lete.

Detaljnije »

EPIN EKSTRA ZA ZASTITU PAPRIKE ( I DUVANA ) OD JESENJIH MRAZEVA

  Paprike jos nisu obrane a po negde i duvan, pa preporučujemo da se što pre uradi tretman sa Epin Ekstra u količiini 50ml/ha kako bi se biljke pripremile za mogucu slanu - slab mtraz.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ULJANU REPICU

 Na većini parcela pod uljanom repicom evidentirano je prisustvo repičine lisne ose (Athalia rosae). Pored insekata, na usevu uljane repice mogu se uočiti simptomi suve truleži korena i stabla (Phoma lingam).

Detaljnije »

PREPORUKA ZA LUCERKU

Visoke temperature i malo padavina pogoduju razvoju insekata pa se na većini parcela pod lucerkom mogu naći lucerkine bube , lucerkine buba mare i lisne vašiju svih stadijuma. 

Detaljnije »

PREPORUKA ZA CRNI LUK

Visoke temperature i suša omogućile su masovno razmnožavanje insekata, a jedan od onih koji prave ogromne štete i relativno teško se suzbija je svakako trips. 

Detaljnije »

KUKURUZNI PLAMENAC (Ostrinia nubilalis)

Kukuruzni plamenac napada više biljnih vrsta,ali glavne biljke hraniteljke su joj kukuruz i paprika. Prvi na udaru su kukuruz šećerac i semenski kukuruz, gde je prva generacija gusenica već ubušena u metlicu, pa tek onda merkantilni kukuruz. 

Detaljnije »

KUKURUZNA ZLATICA ( Diabrotica virgifera )

Po literature, glavne štete prouzrokuju larve koje se hrane na korenu kukuruza, javlja se samo u monokulturi, a ishrana imaga ne utiče značajnije na prinos. Međutim situacija na terenu godinama pokazuje nešto sasvim drugo. 

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ŠEĆERNU REPU

Obzirom na idealne vremenske uslove za ostvarenje infekcija kreću tretmani protiv Cerkospore na šećernoj repi. 

Detaljnije »

EPIN EKSTRA i sinteza proteina toplotnog šoka

U uslovima ekstremno visokih temperatura - temperaturni šok temperature veće od 35 C , kakvi vladaju ovih dana biljke mogu da pretrpe velika oštećenja od propadanja (denaturacije) proteina, inhibicije fotosinteze -koje izaziva zastoj u rastu i sušenje biljaka i dr. pa uključuju sve sisteme zaštite i preživljavanja, 

Detaljnije »

PREPORUKA ZA PAPRIKU - TRETMANI PROTIV BAKTERIOZNE PLAMENJAČE I CRNE PEGAVOSTI

 Najrasprostranjenija i ekonomski najštetnija bakterioza na paprici kod nas je bakteriozna plamenjača paprike. Ove temperature takođe pogoduju razvoju crne pegavosti Alternaria spp.

Detaljnije »

Preporuka za herbicidne tretmane

 Kako biostimulatori mogu da samnje fitotoksičnost herbicida 

Detaljnije »

Sprečavanje pucanja plodova trešnje

 Hladno i vlažno vreme je opasnost za pucanje plodova trešnje a Siliplant Univerzalni može da pomogne 

Detaljnije »

Insekti intenzivno napadaju lucerku

 Insekticidni tretmani u lucerki zajedno sa Epin-om 

Detaljnije »

Rasađivanje paprike na otvorenom polju

 Ovih dana kreće intenzivno rasađivanje paprike na otvoreno polje. Bilo da je čupani rasad ili iz kontejnera, sam proces rasađivanja je stres za biljke.

Detaljnije »

CIRKON i CTOVIT pred cvetanje vinove loze

 Uklanjanjem nepotrebnih izdanaka i insekata i zaštitom od pepelnice - pripremite vinovu lozu za cvetanje i oplodnju 

Detaljnije »

Palež klijanaca kukuruza - opasnost za šećerac i kukuruz kokičar

 Hladno I vlažno vreme pogodovalo je razvoju gljivica iz roda Fusarium spp. koje uzrokuju palež klijanaca, pogotovo kod osetljivijih vrsta kao što su kukuruz kokičar I šećerac .

Detaljnije »

Pomoć malini

 U malini sada preporučujemo kombinaciju tj. fungicid ( Promesa, Pehar Luna Sensation ) + Cirkon® + Siliplant Univerzalni® a evo i zašto.

Detaljnije »

FUZARIOZA KLASA PŠENICE I JEČMA

 Ječam i rane sorte pšenice (Avenue..) nalaze se u fazi početka cvetanja. Jedna od najznačajnijih bolesti žitarica koja se javlja i počinje da se razvija u vreme cvetanja jeste fuzarioza klasa.Zaštita od fuzarioze klasa mora biti u pravo vreme, preparatima na bazi tebukonazol + tiofanat-metil ( Antre plus 1,5L/ha ) ili epoksikonazol + tiofanat-metil ( Ceres 0,6L/ha ), ako se ustanovi prisutnost biljnih vašiju, larve leme ili tripsa treba dodati insekticid na bazi hlorpirifos + cipermetrin (Konzul 1L/ha ) ili bifentrina ( Fobos EC 150ml/ha ). Ovom tretmanu obavezno treba dodati Cirkon 50m/ha. 

Detaljnije »

Preporuka za suzbijanje kukuruzne pipe

 Napad kukuruzne pipe na kukuruzu i suncokretu treba što je pre moguće zaustaviti 

Detaljnije »

EKOFUS u jagodi

 EKOFUS koje Rusi zovu "blago Belog Mora" je polivitaminsko brzodelujuće "zeleno" organsko-mineralno đubrivo. Formulisano kao koncentrovani rastvor Fucus vesculosus - alge Belog mora koje omogućuje brz i energičan rast korena, nadzemne mase i ploda. Pomaže da se dobije visok prinos i ekološki čisti proizvodi između ostalog i visoko vredni za ljudsku ishranu, jer je ova alga poznata po svojim dobrim osobinama i koristi se kao suplement u ishrani ljudi.

Detaljnije »

Hobi proizvodnja povrća - kako do kvalitetnog i zdravog roda

 U proizvodnji povrća na malim površinama, za svoje potrebe tj. hobi proizvodnji, primena biostimulatora se pokazala višestruko korisnom. Biljke tretirane biostimulatorima intenziviraju rad svog imunog sistema, što poboljšava rast i razvoj i smanjuje stres, podiže se kvalitet plodova i prinos, a primena pesticida se svodi na najmanju moguću meru.

Detaljnije »

Jak napada eriofidne grinje lista maline (Phyllocoptes gracilis)

 U Mačvi  je primećen jak napad eriofidne grinje lista maline Phyllocoptes gracilis.  Preporuka je na svakih 7-10 dana,  ponoviti kada se iz jaja razviju larve, raditi sledeći  tretman: Abamektin (Abastate) 1,0l/ha + Cirkon 100ml + 1.0l/ha Citovit +1,0 l/ha Ferovit (tamo gde ima bledila listova i vrhova lastara) 

Detaljnije »

PRIMENOM EPIN EKSTRA ZAŠTITITI BILJKE OD HLADNOĆE I POMOĆI PČELAMA

Vremenska prognoza za sledećih nekoliko dana najavljuje niske noćne i jutarnje temperature sa mogućom pojavom mraza.
To može da napravi velike štete pa preporučujemo da preventivno uradite tretman sa biostimulatorom Epin Ekstra. Napominjemo da je Epin Ekstra koristan za pčele - u Rusiji je za ove namene registrovan preparat Epi api - za vitalnost pčelinjih društava

Detaljnije »

PRERANA PRIMENA HERBICIDA U ŠEĆERNOJ REPI

 Na većini parcela šećerna repa je u fazi nicanja I kotiledona. Na žalost, neke šećerane su dale “zeleno svetlo” da se krene sa herbicidnim tretmanima. Primena herbicida u fazi kad repa još nema formiran prvi par stalnih listova , čak ni potpuno razvijene kotiledone, pogotovo koja je oštećena od insekata i pri ovako niskim temperaturama , obavezno izaziva fitotoksiju mladih biljaka, pa čak I totalno propadanje.

Detaljnije »

EKOFUS - novo ekološko đubrivo - primena u jagodi

 Ekoplant je od ove sezone u svoju paletu dodao novo eko djubrivo Ekofus koje se izmedju ostalog preporucuje za jagodu Jagoda ce ovim zahladjenjem dobiti sansu da nastavi sa rastom i dobro se pripremi za plodonosenje. U tome joj mozete pomoci i primenom EKOFUS-a.

Detaljnije »

PRIMENA Epin Ekstra U MALINI

 Primena biostimulatora Epin Ekstra u ovom trenutku je za pokretanje pupoljaka - kako bi se ravnomerno pokrenuli i biljka što pre olistala. Ovaj tretman može zaštititi mlade listove i pupoljke i od hladnoće i eventualnih oštećenja koje mogu biti "otorene vrata" za bolesti. Za biljke je dobar start veoma važan kako bi što pre olistale i ojačale tj,spremile se za cvetanje i plodonošenje. Preporučujemo da Epin Ekstra primenite u količini 100-150 ml/ha.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ŠEĆERNU REPU

 Na većini parcela šećerna repa je u fazi nicanja i kotiledona. Najveću opasnost za nju u ovom period predstavljaju insekti i niske temperature. Pregledom parcela može se utvrditi prisustvo velike i male repine pipe kao i crne repine pipe koja je u mnogo većoj brojnosti nego prethodnih godina.

Detaljnije »

Cirkon i Citovit za poboljšanje procesa cvetanja i oplodnje

Hladan talas je nadamo se prošao i koštičavo i drugo voće (kajsije, breskve, kruške, šljive, jagode ..) nastavlja sa najzahtevnijim procesima cvetanja, oplodnje i zametanja plodova.

Detaljnije »

Švedska mušica (Oscinella frit) sve masovnije štete

Obilaskom parcela pod ozimom pšenicom uočava se propadanje centralnog lista biljke, kako na glavnom ,tako i na svim ostalim izdancima u bokoru.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA KOŠTIČAVO VOĆE

Rane sorte kajsija i breskvi, već uveliko cvetaju a u narednim danima očekuje se masovno cvetanje svih vrsta koštičavog voća. Iako, na sreću,nema najave mraza i niskih temperatura predlažemo da u fazi roze balona tj, neposredno pred cvetanje uradite tretman sa EPIN EKSTRA® u količini100-150ml/ha (1ml/5l vode za male zasade).

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ULJANU REPICU

Na većini parcela, uljana repica je u fazi pred butonizaciju. Dva stresna perioda koja je prošla (niske temperature i golomrazica tokom zime i naglo otopljenje i ponovni pad temperature pre mesec dana) izazvale su brži ulazak biljaka u generativnu fazu.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA INSEKTICIDNE I FUNGICIDNE TRETMANE

Sa porastom temperature aktivirali su se brojni insekti i prisutni su u velikom broju na svim usevima. Suva i topla prošla godina (idealna za njihov nesmetan razvoj) i odsustvo niskih temperatura tokom zime omogućili su prenamnožavanje insekata u ovoj godini.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA INSEKTICIDNE TRETMANE

Prenamnožavanje insekata prošle godine i blaga zima, omogućili su masovne pojave insekata na usevima u ovoj godini.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA LUCERIŠTA

Lisne vaši prave ogromne štete na usevima pod lucerkom, kako zbog prenamnožavanja, tako i zbog velikog broja generacija koje se prepliću tokom vegetacije.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA DINJE I LUBENICE

Dinje i lubenice na otvorenom prostoru sada lntenzivno rastu kako vreže tako i mladi plodovi.

Detaljnije »

PRIMENA CIRKONA U VOĆARSTVU U OVOM PERIODU

Za poboljšanje rasta i razvoja plodova -preporučujemo redvne tretmane u količini 100-150ml/ha na svakih 15 dana.

Detaljnije »

NEDOSTATAK FOSFORA KOD BILJAKA

Na velikom broju parcela pod kukuruzom I povrtarskim kulturama (paprika, paradajz..) evidentno je crvenilo tj bordo boja listova. Kod svake od tih biljaka vidi se da je koren loše razvijen, sa vrlo malim brojem korenskih dlačica ili čak i bez njih.

Detaljnije »

TRETMANI ZA MALINE OŠTEĆENE OD SNEGA

Sneg u pojedinim zasadima malina je nažalost napravio štetu - negde veliku a negde malo manju ali je u svakom slučaju biljka dovedena u stanje izrazitog stresa.

Detaljnije »

EPIN EKSTRA ZA HERBICIDNE TRETMANE

Svaki herbicid, koliko god bio selektivan ima manje ili više toksično dejstvo na gajeni usev, pogotovo kad su biljke oštećene kako od mraza i niskih temperatura, od insekata ili su samo premale za herbicidni tretman koji se mora obaviti u toj fazi da korovi ne bi prerasli.

Detaljnije »

FEROVIT ZA PREVAZILAŽENJE HLOROZA

Nagli pad temperature i velika količina padavina utiču na disbalans u ishrani biljaka. Niska temperatura zemljišta gde je koren, u odnosu na višu spoljnu temperaturu gde je nadzemna masa, dovodi do blokade gvožđa koja se manifestuje hlorozama prvenstveno na najmlađem lišću.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA USEVE NA OTVORENOM POLJU U PERIODU NISKIH TEMPERATURA

Preporuka je da se preventivno primeni EPIN EKSTRA 50-100ml/ha ( izuzetno 150ml ako je velika lisna masa) kako bi se smanjilo negativno dejstvo niskih temperatura.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA KUKURUZ

Preporuka je da se usevi pregledaju i ako se ustanovi kritična brojnost pipe uradi insekticidni kome treba dodati EPIN EKSTRA 50ml/ha.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ŠEĆERNU REPU

Useve svakako treba pregledati i u koliko je došlo do navedenih oštećenja uraditi tretman EPINOM EKSTRA 50 ml/ha koji će omogućiti brzu regeneraciju biljaka i njihov nesmetani dalji razvoj.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA MALINU ( i drugo jagodičasto i bobičasto voće)

Poslednja nedelja je donela visoke temperature a ponegde olujno vreme i grad, i pad temperature. Zbog svih ovih stresnih uslova naša je aktuelna preporuka da maline istretirate sa 100ml/ha EPIN EKSTRA + 1,0l/ha folijarnog đubriva SILIPLANT UNIVERZALNI.

Detaljnije »

PROPADANJE PŠENICE ZBOG ZAOSTALIH HERBICIDA OD PROŠLE GODINE

Na većem delu parcela pod ozimim žitaricama evidentno je žutilo I sušenje uzrokovano prisustvom herbicida u zemljištu koji su zaostali od prošle godine. Tokom leta 2015-e godine imali smo izuzetno malo ili ništa padavina, tako da su herbicidi sa zemljišnim dejstvom ostali u relativno plitkom sloju.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA LUCERKU

Bliži se vreme prvog otkosa lucerka. Preporuka je da se nakon otkosa primeni EPIN EKSTRAR 50 ml/ha. Biljke istretirane Epinom se mnogo brže regenerišu, daju više lisne mase u odnosu na stablo, što je naročito važno u prvoj godini kada lucerka obično formira više stabla.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ULJANU REPICU

Na većini parcela, uljana repica je u fazi cvetanja. Prima CIRKONR-a 50ml/ha(1-2 puta) u ovoj fazi omogućava bolje cvetanje, oplodnju i formiranje zrna , utiče na povećanje sadržaja ulja i proteina i pomaže da se usev zaštiti od suše, visokih temperatura i jakog UV zračenja , a deluje i na smanjenje napada insekata i bolesti.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA MALINU

Malina je počela intenzivno da raste i lista i pravo je vreme da se počne sa primenom naših preparata.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ŠEĆERNU REPU

Na većini parcela šećerna repa je u fazi kotiledona do početka formiranja prvog para stalnih listova. Visoke temperature i vlaga u zemljištu uslovili su i nicanje korova koji je u fazi idealnoj za suzbijanje.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA GRAŠAK

Neujednačeno nicanje graška može predstavljati problem kod primene herbicida. Doze herbicida potrebne za suzbijanje već poodraslog korova mogu uzazvati fitotoksiju I zastoj u porastu kod mlađih biljaka.

Detaljnije »

Švedska mušica (Oscinella frit)

Pregledom većeg broja parcela pod ozimom pšenicom konstatovali smo propadanje centralnog lista biljke, kako na glavnom, tako i na svim ostalim izdancima u bokoru. Pregledom pod lupom mogu se uočiti larve švedske mušice, Oscinella frit.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA PŠENICU I JEČAM

Na većini useva ozime pšenice i ječma se mogu naći simptomi mrežaste pegavosti ječma, fuzarioza I septorioza. Simptomi su u većoj ili manjoj meri prisutni na svim sortama i u svim reonima.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA PROIZVODNJU POVRĆA U PLASTENICIMA

U plastenicima je krenula proizvodnja rasada, a u nekima se biljke već rasađuju na stalno mesto. Naša je preporuka da se pri setvi odradi tretman semena CIRKON®-om čime se podstiče bolje klijanje i nicanje kao i dalji razvoj biljke.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA RANE SORTE VOĆA

Zbog visokih temperatura tokom januara i februara kod ranih sorti voća krenula je vegetacija. Ako dođe do pada temperature postoji velika opasnost od izmrzavanja i gubitka kompletnog prinosa.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA SALATU U ZATVORENOM PROSTORU

Preporuka je da se ovom tretmanu doda folijarno đubrivo FEROVIT® u količini 0,5-1,0 l/ha kako bi se sprečile hloroze. Na povećanje čvrstine listova, bolje zdravstveno stanje, čuvanje i transport salate veoma povoljno deluje folijarno đubrivo SILIPLANT UNIVERZALNI® 1,0 – 1,5 l/ha pa ga treba primeniti jedanput u toku vegetacije.

Detaljnije »

Novo! Kalendar primene proizvoda NEST M!

Kako bi smo naše proizvode i njihovu primenu približili vama - našim korisnicima uradili smo novi propangandni materijal - Kalendar primene proizvoda.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA OZIME STRNINE

Na većini useva ozime pšenice i ječma se mogu naći simptomi fuzarioza i septorioza. Simptomi su u većoj ili manjoj meri prisutni na svim sortama i u svim reonima. Obzirom na prisutnu vlagu (rosa, magla, kiša) i temperature koje im pogoduju, zaraza se vrlo brzo širi.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA OZIMU PŠENICU I JEČAM

Na većini useva ozime pšenice i ječma se mogu naći simptomi fuzarioza i septorioza. Simptomi su u većoj ili manjoj meri prisutni na svim sortama i u svim reonima.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ULJANU REPICU

Na usevu uljane repice evidentno je prisustvo suve truleži (Phoma Lingam). Bolest se javlja na listovima, stablu i korenu. Pege na listovima su nepravilnog oblika, sivo-braon boje, sa crnim tačkicama (piknidima) na površini . Na stabljici su pege obično oivičene crvenkastim oreolom.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA PŠENICU I JEČAM

Setva ozime pšenice i ječma se bliži kraju. Obzirom na vlagu u zemljištu i temperature koje im pogoduju, usev vrlo brzo niče, a sa njim i korovi koji u ovoj fazi mogu praviti veliki problem.

Detaljnije »

AKTUELNA PRIMENA U ULJANOJ REPICI

Obzirom na visoke temperature koje pogoduju insektima, preporuka je da se usev uljane repice pregleda i ako se utvrdi kriticna brojnost insekata na parceli obavezno uradi insekticidni tretman zajedno sa CIRKONOM u dozi od 50ml/ha.

Detaljnije »

AKTUELNA PRIMENA U MALINI

Nakon završene berbe i uklanjanja starih izbojaka primeniti EPIN EKSTRA® u dozi od 50 ml/ha što će pomoći uspostavljanju ravnoteže među hormonima u biljci, bržem i lakšem prevazilaženju ove kritične faze i doprineti da se jednogodišnji izbojci bolje pripreme za period niskih temperatura.

Detaljnije »

AKTUELNA PRIMENA U VINOVOJ LOZI

Nakon završene berbe primeniti EPIN EKSTRA® u dozi od 50-80 ml/ha što će pomoći uspostavljanju ravnoteže među hormonima u biljci i doprineti da se jednogodišnji lastari bolje pripreme za period niskih temperatura i bezbedno prezimljavanje.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA POSTRNOJ BORANIJI

U slučaju najave ranih jesenjih mrazeva i niskih temperatura dok žetva boranije još nije završena primeniti EPIN EKSTRA® čim se mraz i niske temperature najave.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA PAPRIKU

U slučaju najave ranih jesenjih mrazeva i niskih temperatura dok je berba paprike još u toku primeniti EPIN EKSTRA® čim se mraz i niske temperature najave.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA DUVAN

U slučaju najave ranih jesenjih mrazeva i niskih temperatura dok je berba duvana još u toku primeniti EPIN EKSTRA® čim se mraz i niske temperature najave.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA SOJU

Visoke temperature i suša uzrokovale su masovnu pojavu grinja na usevu soje. Naša je preporuka da se uz odgovarajući akaricid i veću potrošnju vode (350-400L vode/ha) primeni CIRKON u količini od 50ml/ha.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ŠEĆERNU REPU

Ovih dana krenuće drugi tretman šećerne repe protiv cerkospore. Naša je preporuka da se obavezno sa fungicidima ( i insekticidima ako ima repine muve, sovica, vašiju, minera, repinog moljca..) primeni CIRKON u količini od 50ml/ha.

Detaljnije »

PREPORUKA za suzbijanje stenica Nezara

Kao i prošle godine stenica Nezara viridula pravi problem kako na povrću, tako i na bostanu, malinama, a čim se budu formirale mahune preći će i na soju.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA DUVAN

Duvan je zbog loše politike premija i situacije u duvanskoj industriji pomalo zapostavljena biljka ali je njegova proizvodnja ipak rentabilna i uvek okuplja jedan broj dobrih proizvođača jer duvan treba znati proizvesti.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ŠEĆERNU REPU

Na usevima šećerne repe već se mogu primetiti štete od repine muve, a takođe prisutna su imaga repinog moljca.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA KUKURUZE

Lubenica i dinja su trenutno u fazi cvetanja i donosenja prvih plodova. Nasa preporuka je primena Cirkona za podsticanje cvetanja, zametanja plodova, vecu otpornost na razvoj bolesti u uslovima visokih temperature i velike vlage, bolji razvoj korena i vreza.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA LUBENICE

Obzirom na osetljivost krastavca u početnim fazama razvoja, dovoljno je bilo par hladnih noći da se pokaže nedostatak kalijuma na biljkama. Naša je preporuka da se primeni CITOVIT® 1L/ha.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA SUNCOKRET

Obzirom da gusenice lisnih sovica uveliko prave štete na listovima suncokreta, a što je još alarmantnije uništavaju vegetacionu kupu nakon čega biljke nisu u mogućnosti da daju glavicu tj donesu rod, obavezno pregledajte vaše useve i ako primetite prisustvo štetočina, obavezno uz insekticid dodajte Cirkon 50ml/ha.

Detaljnije »

NEDOSTATAK GVOŽĐA KOD SOJE

Na dosta površina pod sojom evidentno je žutilo lista izazvano nedostatkom gvožđa. Do blokade gvožđa došlo je nakon padavina prošle nedelje, niskih noćnih i visokih dnevnih temperatura.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA KRASTAVCE

Obzirom na osetljivost krastavca u početnim fazama razvoja, dovoljno je bilo par hladnih noći da se pokaže nedostatak kalijuma na biljkama.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA BILJKE KOJE SE "KUVAJU " NA NJIVAMA

Nakon suše koja je trajala skoro mesec dana u par dana pala je ogromna količina kiše i na mnogim mestima voda leži u njivama Prevelika količina vode u zemljištu i visoke temperature donose nove probleme i stresove za biljke.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA ŠEĆERNU REPU

Zbog kafeične kiseline u sebi CIRKON se ponaša kao repelent, tj tera insekte koji grizu i sišu. Pri malom napadu insekata dovoljan je tretman CIRKON-om 50ml/ha.

Detaljnije »

PREPORUKA ZA PŠENICU

Pšenica je u fazi nalivanja zrna i treba obratiti pažnju na štetočine. Evidentno je prisustvo žitnih pivaca, biljnih vašiju, sovica, leme...

Detaljnije »

PREPORUKA ZA SOJU

Obzirom da gusenice stričkovog šarenka i lisnih sovica već prave štete na listovima soje, obavezno pregledajte vaše useve i ako primetite prisustvo štetočina, obavezno uz insekticid dodajte Cirkon 50ml/ha.

Detaljnije »

Primena preparata EPIN EKSTRA® i CIRKON® posle grada

Preparat CIRKON® se u u daljem toku vegetacije takođe može po potrebi primeniti na svakih 10-15 dana ( zbog njegovog pozitivnog delovanja na biljke – što je navedeno u upustvo za njegovu primenu) takođe višestruka primena u toku jedne sezone biljkama veoma prija!

Detaljnije »

Primena preparata EPIN EKSTRA® i CIRKON® za oporavak useva od fitotoksičnosti izazvane primenom herbicida

Greške i problemi u primeni herbicida se dešavaju u proizvodnji. Te se greške brzo uočavaju jer herbicidni tretmani izazivaju velika oštećenja i fitotoksije pogotovo ako su temperature visoke i ako je UV zračenje jako.

Detaljnije »

Pojava nedostatka fosfora u usevu kukuruza i primena đubriva SILIPLANT UNIVERZALNI®( Si, K i mikroelementi)

Na velikom broju parcela pod kukuruzom evidentno je crvenilo tj bordo boja listova čak i na hibridima kojima to nije osobina. Kod svake od tih biljaka vidi se da je koren loše razvijen, sa vrlo malim brojem korenskih dlačica ili čak i bez njih. Sve ovo ukazuje na nedostatak fosfora.

Detaljnije »

Nedostatak gvožđa i primena đubriva FEROVIT ® (Fe 78g/l, N 42g/l)

Prvi vidljiv simptom nedostatka gvožđa je prestanak fotosinteze i pojava hloroza na mladim listovima (bledo-žuti ili čak potpuno beli listovi - hlorotični između lisnih nerava sa nekrozama na ivicama listova).

Detaljnije »

Preporuka za primenu preparata EPIN EKSTRA® u VINOVOJ LOZI

Pojedine sorte vinove loze došle su u fazu vidljivog izdvajanja cvasti, pri čemu su lastari dužine 2-3cm (max 5cm). Ovo je optimalan momenat za prvu primenu preparata EPIN EKSTRA u količini 50ml/ha. Ovim tremanom se lozi pomaže da prebrodi stres od orezivanja i da lakše krene u rast!

Detaljnije »

Preporuka za primenu preparata EPIN EKSTRA® u VOĆARSTVU

Voće završava period cvetanja i ulazi u fazu formiranja plodova. Ukoliko ste u fazi belih balona uradili prvi tretman CIRKON®-om radi bolje oplodnje vreme je za drugi tretman CIRKON®-om u dozi od 100-150ml/ha koji omogućuje bolje formiranje i razvoj mladih plodova.

Detaljnije »

Preporuka za primenu preparata EPIN EKSTRA® za SPREČAVANJE IZMRZAVANJA I OPORAVAK OD POSLEDICA MRAZA

Setva šećerne repe je pri kraju. Zbog visokih dnevnih temperatura i prisustva vlage, može se očekivati brzo nicanje useva. U početnim fazama razvoja veliku opasnost za iznikle biljke, pored ostalog predstavljaju niske temperature i mraz. Tretman preparatom EPIN EKSTRA® treba uraditi preventivno odmah po najavi niskih temperatura i mraza, u kolicini od 50ml/ha.

Detaljnije »

Preporuka za primenu preparata EPIN EKSTRA® i CIRKON® u PROIZVODNJI RASADA

Neposredno pre rasadjivanja na stalno mesto rasad istretirati rastvorom CIRKON®-a 5ml/10 l vode folijarno ili zalivanjem, ili neposredno posle rasađivanja sa 80-100 ml/ha kroz sistem za zalivanje, kako bi se poboljšalo “primanje” i podstakli regeneracija i razvoj korena. Ovaj tretman se može uraditi zajedno sa fungicidima protiv poleganja rasada-Balb, Previcur…

Detaljnije »


Primena preparata

Kalendar

Prelistajte godišnji kalendar primene preparata kako bi ste videli u kom mesecu i kako ih primeniti...

Foto album korisnika

Pogledajte naše fotografije iz njiva, voćnjaka, plantaža, plastenika...

Iskustva korisnika

Pročitajte kakva su iskustva u primeni naših preparata...

Proizvođač

  • NEST M
  • NNPP Nest-M, Moskva Rusija

Distributeri

  • GALENIKA - FITOFARMACIJA Srbija
  • HEMOMAK PESTICIDI Makedonija
  • ZELENI VRTOVI Crna Gora
  • GOLIĆ TRADE, Gradiška, BiH
  • METROB Slovenija

EkoPlant promo video

Pogledajte naše video priloge, i pratite oficijalni youtube kanal EkoPlant Serbia.